Jeany´s Trimsalon

Met liefde

Hoe laat je je hond wennen de verzorging?

Stap 1: Kies een moment waarop je hond al een beetje moe is. Op deze momenten zal je hond zich eerder overgeven.

Stap 2: Zoek een rustig plekje op

Stap 3: Ga voor je gaat borstelen eerst met je handen over het hele lichaam van je hond. Zo leert je hond wennen aan de aanrakingen en kan jij observeren hoe je hond reageert op de aanrakingen. Veel honden vinden het niet prettig als je aan de pootjes zit. Laat een hond wennen aan het vastpakken van de poten. Zodra je hond het vastpakken van de poot niet meer erg vindt, kan je met je vingers zachtjes over de voetzooltjes bewegen.

Stap 4: Geef je hond een kleine beloning. Dit helpt ook ter afleiding als je hem aanraakt op gebieden die hij als niet prettig ervaart. Helpt dit niet? Geen stress, ga even naar een ander plekje en kom later weer terug hier naartoe.

Stap 5: Houd de wensessies kort en herhaal dit vaak.

Stap 6: Ga nu langzaam de trimmaterialen introduceren aan je hond. Vervang je hand door de trimmaterialen en haal zachtjes de borstel en kam door de vacht.

De juiste borsteltechniek: 

Nu je hond gewend is aan het borstelen gaan we kijken naar de juiste techniek van het borstelen.

Stap 1: Je houdt het handvat van je borstel vast tussen je duim en middelvinger. Plaats je wijsvinger op het bovenste deel van de handvat. 

Stap 2: Borstel in secties. Ga pas verder met de volgende sectie als je zeker weet dat je de vorige sectie volledig heb uitgeborsteld. 

Stap 3: Ontklitten. Het is belangrijk dat je de klit altijd aan de basis vasthoudt, dicht bij de huid, om te voorkomen dat je aan de huid en vacht trekt. Lichte knoopjes kan je er vaak al goed uithalen met de borstel of kam. 

Voor harde, vaste klitten heb je een andere methode nodig. Het kan vaak helpen door een klein knipje met een effileer schaar in de klit te maken. Dit doe je door een kam tussen de huid en de klit te schuiven en de schaar parallel aan de huid te zetten. Een andere manier is om een ontklitmes te gebruiken. Bijna alle ontklit gereedschappen bestaan uit mesjes, wees dus heel voorzichtig! 

Hoe weet je nu hoe vaak je moet borstelen?

Pas op! Je kunt namelijk ook 'teveel' borstelen. Elke dag borstelen is ook weer niet goed voor de vacht van je hond. Te veel borstelen kan zorgen voor meer verharen en haarbeschadiging. Beschadigd haar gaat sneller in elkaar vastzitten en klitten.

Als pup ga je je hond laten wennen aan het borstelen door hem een week lang elke dag te borstelen. Na een week ga je er een dag tussen laten. Heeft je hond na 1 dag nog geen klitten, dan laat je er 2 dagen tussen. Zo kan je de interval gaan uitbreiden tot je klitten vindt. Wanneer je hond klitten heeft weet je dat dit de maximale borstelinterval is. 

Voorbeeld: Heeft je hond na 3 dagen klitten, dan ga je hem elke 2 dagen borstelen. 

 E-mailen
Bellen
Instagram