Jeany´s Trimsalon

Met liefde

Er zijn 9 vachtsoorten;

1. Stokhaar
Stokhaar bestaat uit 2 lagen; een ondervacht die bestaat uit dicht opeen geplant wollig haar en langer en steviger dekhaar. De dekharen op de rug, kraag, broek en staart hebben veel volume en de haren op de snuit en poten minder. Over het algemeen verharen deze honden 2 keer per jaar.
Voorbeelden kort stokhaar -> Labrador, Rottweiler en de Husky.
Voorbeelden lang stokhaar -> Zwitserse Witte Herder, Australian Sheperd, Berner Sennenhond en Pomeriaan.


2. Kort- of gladhaar
De gladhaar heeft korte dekharen en vrijwel geen onderwol, daardoor kan er tijdens de ruiperiode tijdelijke kaalheid ontstaan.
Voorbeelden gladhaar -> Boxer, Beagle, Duitse Dog en Staffordshire Bull Terriër.


3. Ruwhaar
Ruwhaar wordt ook wel draadhaar genoemd. Dit vachttype heeft een wollige ondervacht en een bovenvacht van stugge, harde dekharen. Deze honden worden geplukt om de juiste harde structuur en kleur te behouden.
Voorbeelden ruwhaar ->Terriërs en Schnauzers.


4. Langhaar veel wol
Deze vacht heeft lange dekharen en lange onderwol. De snuit, oren ne poten zijn ook lang behaard.
Voorbeelden langhaar -> Shih Tzu, Tibetaanse Terriër en Schapendoes.


5. Halflanghaar
Ze hebben een korte onderwol en lange dekvacht. De dekharen zijn fijner van structuur dan bij stokhaar. Er zit vaak extra beharing op de oren, borst, broek, tenen en aan de achterkant van de poten.
Voorbeelden halflanghaar -> Engelse cockerspaniel en Cavalier King Charles Spaniël.


6. Zijdehaar
Zijdehaar is zeer lang zacht haar van een zijdeachtige structuur. De dekharen en de minimale ondervacht zijn bijna niet van elkaar te onderscheiden. Dit haar lijkt op mensenhaar.
Voorbeelden zijdehaar -> Yorkshire Terriër en Maltezer.


7. Kroeshaar
Een hond met kroeshaar heeft weinig dekharen. De haren zijn gekruld, hierdoor blijven de losse haren vaak in de vacht hangen. Hierdoor lijkt het of deze honden bijna niet verharen.
Voorbeeld kroeshaar -> Poedel en Bichon Frisé.


8. Vilthaar
Vilt ontstaat als de dekharen en wolharen even lang zijn en de wolharen voor een sterke klitvorming zorgen. Normaal willen we dit juist voorkomen omdat vilt aan de huid trekt en de huid afsluit. Bij hondenrassen met een vilthaarvacht wordt de vacht in banen geleid door de klitten op te splitsen in koorden. (vergelijkbaar met dreadlocks)
Voorbeelden vilthaar -> Komondor, Puli en Bergamasco.


9. Haarloos
Het lichaam is geheel kaal of schaars voorzien van dekharen. Bij de Chinese Naakthond hebben de schedel en de staartpunt wel dunne langere dekharen
Voorbeelden haarloos -> Chinese Naakthond en Mexicaanse Naakthond.

E-mailen
Bellen
Instagram